skyline

2nd International Symposium for Molecular Medicine

Research, Backgrounds and Clinical Use in Molecular Medicine

June 8th and 9th, 2018 | Düsseldorf, Germany

Agenda

Friday, June 8th, 2018

11:30 am Registration and Coffee
01:00 pm Session I – Research and Backgrounds of Molecular Medicine
01:00 pm Keynote: Therapeutic strategies in regenerative medicine C. Evans 45 min
01:45 pm Stem cells: hype or real clinical progress? T. Pap 45 min
02:30 pm Coffee Break
03:15 pm Autologous Blood Products: Overview, differences and clinical evidence I. Ribitsch 45 min
04:00 pm Do IA Steroids harm or cure: a status update N. Damjanov 45 min
04:45 pm Aging: Can we reverse it with molecular medicine strategies? J. Krutmann 45 min
07:00 pm Dinner

Saturday, June 9th, 2018

Parallel sessions in orthopedics and dermatology
09:00 am Session II – Clinical Use of Molecular Medicine in Orthopedics
09:00 am Status of OA treatment strategies tba 45 min
09:45 am International OA guidelines and status of intra-articular use of steroids and autologous blood therapies T. McAlindon 45 min
10:30 am PRO-CONTRA-Discussion: Meniscus and ACL injuries –
surgery or molecular medicine?
tba 45 min
09:00 am Session III – Clinical Use of Molecular Medicine in Dermatology
09:00 am Is clinical efficacy of epidermal and dermal treatments measurable in the skin? J. Baron 30 min
09:30 am Aim of aesthetic skin treatments and current evidence tba 30 min
10:00 am Current autologous treatment options for skin rejuvenation M. Landau 30 min
10:30 am Clinical Studies with ACS in skin M. Kerscher 30 min
11:00 am Coffee Break
Parallel sessions in human and vet orthopedics
11:30 am Session IV – Clinical Use of Molecular Medicine in Orthopedics
11:30 am Sports injuries – Case discussions tba 30 min
12:00 noon Knee osteoarthritis – Case discussions V. Zhdanovich 30 min
12:30 pm Shoulder osteoarthritis – Case discussions V. Stevanovic 30 min
01:00 pm Spine and lower back – Case discussions S. Bensoussan 30 min
11:30 am Session V – Clinical Use of Molecular Medicine in Vet Orthopedics
11:30 am Intra articular treatment of canine joint disease S. Carmichael 30 min
12:00 noon Treatment of spinal disorders in dogs and cats P. Kowalczyk 30 min
12:30 pm Influence of ACS on synovial folds in the canine knee A. Keller 30 min
01:00 pm Treatment of tendons and ligaments tba 30 min
11:30 pm Workshop on Dermatology
Autologous skin treatments M. Kerscher 60 min
01:30 pm Lunch Break
03:00 pm Workshops in parallel sessions
US-Guided Injection Course: Knee, spine, hip, shoulder P. Godek 180 min
Injection Course Small Animals: Joints and US-guided back injections A. Keller, S Carmichael 180 min
06:00 pm End of workshops and farewell

Program may be subject to changes | current status: January 15, 2017